luni, 1 martie 2010
1 Martie
Începutul lunii Martie (Marţ) este încărcat de riturile începutului, căci până nu demult, 1 Martie marca Anul Nou, şi mai cu seamă anul nou agricol. Marte a fost la origini zeul primăverii, al vegetaţiei, ulterior căpătând valenţe războinice. În legendele noastre, Marte este un Moş hâtru şi capricios, care îşi bate joc de celelalte luni şi de oameni, prin schimbări neprevăzute ale vremii. De-a lungul mileniilor, diversele popoare au ales variate date de serbare a Anului Nou, dar toate sunt legate de mişcarea Soarelui, de solstiţii şi echinocţii. Şi vechile calendare europene începeau tot cu data de 1 martie. Chiar şi la români se confirmă acest lucru, conform Pluguşorului de An Nou care spune că Bădica Traian începea aratul şi semănatul., dar n-ar fi putut face acest lucru în zilele geroase din ianuarie.
Veneţienii au sărbătorit Anul Nou pe 1 martie până în 1797, iar ruşii cam tot până atunci. De altfel, vedem semnele începutului de an în martie chiar şi în denumirea lunilor: Octombrie (luna a 8-a), Noiembrie (luna a 9-a), Decembrie (luna a 10-a), conform fostelor calendare române care aveau 10 luni si începeau cu luna Martie.
Astfel, celebrarea Anului Nou în martie ne-a lăsat obiceiul de a sărbători la această dată sosirea Primăverii, reînvierea naturii, reluarea ciclului vieţii.
MĂRŢIŞOR
Cât despre Mărţişor, se presupune că el a apărut cu mult timp în urmă, având puteri supranaturale împotriva unor forţe malefice. La început, a fost doar obiceiul de a purta o fâşie roşie, de apărare împotriva deochiului şi a spiritelor rele, mult mai apoi, apărând firele roşii şi albe, împletite. Roşul semnifică protecţia, puterea de apărare, simbolul iubirii, iar albul semnifică puritatea. Cele două simboluri împletite au rezultat Mărţişorul.
După alte surse, la originile Mărţişorului a stat o monedă de aur sau de argint, la care se ataşa o sfoară făcută din două fire răsucite, una roşie şi alta albă ( sau alb şi negru), ce semnificau lupta vieţii asupra morţii, a sănătăţii împotriva bolii şi care era purtată în general de persoanele sensibile (copii şi fetele tinere). Există credinţa, conform căreia, această amuletă aducea noroc şi fericire.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Un comentariu:
Ceva placut de 1 Martie
http://www.youtube.com/watch?v=Y0JhtbY6KFc
Trimiteți un comentariu