Scrisoare deschisa catre presedintele PNL
18/02/2010
destinatar: Crin Antonescu
Scrisoare deschisă către preşedintele PNL, dl. Crin Antonescu
Stimate domnule preşedinte,
În scurt timp, Partidul Naţional Liberal va avea un nou Congres, în care îşi va redefini obiectivele, îşi va stabili direcţiile de acţiune şi îşi va alege noua structură de conducere. Dat fiind momentul cu adevărat crucial pe care îl parcurge nu doar PNL ca partid, ci şi societatea noastră în ansamblu, vă supunem atenţiei câteva aspecte, considerate de noi ca fiind decisive pentru parcursul de viitor al PNL:
Partidul Naţional Liberal a atins, prin efortul dumneavoastră şi al liberalilor care v-am urmat, membri de partid, dar mai ales simpatizanţi, o cotă electorală maximală pentru ultimii 20 de ani, de 20%. Mesajul nostru legat de revoluţia bunului-simţ, de posibilitatea ca în România politica să fie făcută şi altfel, cu onestitate şi integritate, cu respectarea unor valori şi principii, şi-a găsit ecoul în rândul celor aproape 2 milioane de români care ni s-au alăturat. Este un rezultat care ne dă speranţă, încredere şi ne obligă să continuăm.
Transformarea modului de a face politică în România trebuie să înceapă de la noi înşine, de la PNL, de la reforma internă. Mesajele noastre nu pot fi mai departe convingătoare dacă noi înşine nu demonstrăm că suntem cu adevărat altfel, că PNL este un partid care funcţionează pe baza respectării valorilor, în care şansele de a accede şi promova sunt egale.
Cu adevărat remarcabil în rezultatul nostru este că am reuşit să mobilizăm şi să câştigăm de partea noastră oameni tineri, în special din mediul urban, cu un anumit profil intelectual şi moral. Pentru a păstra şi cultiva acest electorat tânăr, urban în cea mai mare parte, educat şi cu dorinţe de depăşire a condiţiei proprii, este nevoie să îi furnizăm modele apropiate, care să îl reprezinte în forurile decizionale ale partidului.
Din păcate, inclusiv prin tineri s-a cultivat în ultimii ani ideea realizării rapide în viaţă prin intermediul politicii. Dar nu a politicii făcute din convingere şi entuziasm, având în spate o viziune, un proiect sau un set de principii, ci din simpla dorinţă cinică de a obţine funcţii în administraţie şi de a dobândi acces la resurse. Ca partid liberal, PNL nu are voie să lase întinerirea clasei politice, în care mulţi români şi-au pus speranţa, să se transforme într-o lozincă fără acoperire şi substanţă, în spatele căreia se perpetuează practici ale trecutului şi se promovează non-valori. PNL este dator să arate că tânăra generaţie poate fi furnizoare de modele reale de comportament, atitudine şi acţiune politică.
Deşi liberal în teorie, sistemul actual de alegeri din partid, pe baza votului individual, s-a dovedit a fi, mai ales în ultimii ani, doar un instrument de mimare a democraţiei interne. În realitate, alegerile interne s-au făcut în mare măsură pe bază de listă, dar nu una asumată şi transparentă, având ca suport un program politic sau o viziune, ci una rezultată din negocieri de culise, din arta compromisului şi jocului la două capete.
Niciodată un astfel de sistem nu va permite accederea în structurile de conducere ale unui partid a unui tânăr, cu un anumit profil intelectual şi moral, care nu beneficiază de acces la resurse, care nu depinde de protectori politici, care nu se pricepe la „cooperative” şi care nu participă la numărat delegaţi la congres, plasându-se strategic în barca probabililor învingători.
Dacă sistemul de vot pe listă, pe bază de moţiune, pe care dumneavoastră îl susţineţi, își propune să aducă în conducerea partidului personalități și oameni incontestabili, care pot revitaliza o echipă care și-a atins deja potențialul, atunci considerăm este cea mai bună opţiune în momentul de faţă. Propunerea dumneavoastră de sistem de vot pe listă sau varianta votului mixt poate deveni astfel unica metodă de democratizare şi deschidere a PNL.
Din conducerea partidelor româneşti lipsesc tinerii cu acest profil, care s-au realizat în mod independent şi pe baza valorii, care nu datorează nimănui nimic, care sunt profesionişti, care au convingeri şi idealuri şi nu sunt în politică pentru bani. PNL nu trebuie să rateze, cu ocazia acestui congres, şansa de a face lucrurile altfel din acest punct de vedere, de a deschide partidul şi de a demonstra că oameni de o asemenea factură au loc în structurile decizionale, sunt apreciaţi şi valorizaţi.
Ar fi un semnal extrem de puternic, pentru toţi tinerii din societatea românească, care gândesc la fel ca noi, care au aceleaşi preocupări ca noi şi resimt profunda criză de valori, principii şi modele autentice cu care societatea românească se confruntă.
Vă adresăm rugămintea de a lua în considerare propunerea noastră de a adăuga echipei dumneavoastră din Biroul Politic Central un astfel de om, un tânăr liberal autentic, educat, care să se fi realizat prin forţe proprii, care să nu datoreze ascensiunea sa niciunui sponsor politic sau financiar şi care să aibă mai presus de toate puterea de a fi liber şi de a reprezenta liberalii de mâine în cadrul conducerii partidului. Alegând un astfel de om lângă dumneavoastră, ne daţi tuturor celor care facem politică din simţ civic, din onestitate şi datorie faţă de milioanele de oameni oneşti din această ţară, speranţa că PNL poate deveni primul partid din România şi singurul care face politică pentru cei pe care îi reprezintă şi nu pentru un grup de privilegiaţi!
Grupul de Iniţiativă Liberal Intelectualul Public
Codrin Scutaru
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu