Asculta Radio Whisper

Radio Whisper | RadioWhisper.com

joi, 3 iunie 2010

AURUL DE LA ROȘIA MONTANĂ ESTE PRAF ÎN OCHI

BERCEANU ȘI VIDEANU VOR SĂ LEGALIZEZE CONTRABANDA CU SUBSTANȚE RADIOACTIVE. AURUL DE LA ROȘIA MONTANĂ ESTE PRAF ÎN OCHI.

Motivul pentru care Berceanu şi Videanu au făcut deja jocurile Gold Corporation şi ale lui Mark Rich la Roşia Montană (şi pentru care Radu Berceanu a primit, ca de obicei, o sumă impresionantă de euro, drept şpagă) ne-a fost recent dezvăluit de o echipă de ofiţeri activi din SRI, care atrag atenţia asupra faptului că miza NU este aurul. „La Roşia Montană sunt sute de mii de tone de URANIU pur". De 20 de ani, minereul radioactiv este traficat de aici, în cantităţi mici, iar zbaterea celor doi ministeriabili pentru ca GC să pună gheara pe zăcămintele de la Roşia Montană ar avea ca punct final legalizarea contrabandei cu uraniu, sub umbrela exploatării aurului. Menționăm că în anii 2008-2009 mai mulţi membrii ai grupării teroriste Farc din Columbia – arestaţi de către autorităţile SUA – au declarat că au cumpărat, din exploatarea de la Roşia Montană, prin interpuşi (în fapt o reţea de traficanţi controlată, aşa cum afirmă Serviciile Secrete române, de către Radu Berceanu), o mare cantitate de uraniu pur.

Din verificările efectuate în legătură cu zăcămîntul de uraniu din zona staţiunii Roşia Montană, judeţul Alba, au rezultat următoarele aspecte de interes operativ:
1.Calitatea zăcămîntului era deosebită, aceasta fiind considerată resursa cu cea mai mare concentraţie de uraniu din lume. Statul român, prin Minvest S.A. (societate controlată, de asemenea, de către Berceanu), a concesionat, în 1997, firmei canadiene Gabriel Resources Ltd. terenul pe care urmează să fie amplasată viitoarea exploatare de aur şi argint de la Roşia Montană, contra sumei de 3 milioane de dolari. Concesionarea a fost făcută în urma unui studiu efectuat de canadieni, care, după ce au scanat zona prin satelit şi cu sonde moderne, au făcut următoarea afirmaţie:"Undeva, chiar sub casele oamenilor, zace o comoară compusă din vreo 300 tone de uraniu".
În "subsolul" afacerii cu firma canadiană, transformată între timp în Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), la capitolul secret este inserată o prevedere, din care rezultă că tot ce se va găsi vreodată în cursul exploatării în afară de aur - respectiv uraniu, stronţiu, cycloniu, roşianidiu, metale ce nu sînt în tabloul lui Mendeleev - se va regăsi în proprietatea RMGC-ului.
2. Pînă în prezent, nimeni nu a descris corect tipul zăcămîntului aurifer de la Roşia Montană şi acest lucru este foarte important pentru a înţelege ceea ce se pune la cale: zăcămîntul de la RM poate fi descris, în esenţă, ca un zăcămînt dispers cu grad scăzut de mineralizare, combinat cu eflorescenţe de tip filon, cu concentraţie mare de minereu, aceste filoane fiind dezvoltate pe distanţe mari şi care mai au o caracteristică - în zonele de contact încrucişate, avînd concentraţii imense de minereu, aşa-numitele vîltori conţin de la 20 la 400 kg metal, cu peste 60 % aur. Aşadar, zăcămîntul de la RM conţine 500 tone de aur dispers, dar, probabil, de 7-8 ori mai mult aur în filoane şi vîltori.
Concluzie: exploatarea nu necesită mină tip carieră, ea se poate face tradiţional, în galerie. Faptul că se insistă pe o metodă distructivă arată că se urmăreşte epuizarea totală a zăcămîntului şi aceasta pare a fi o comandă politică, probabil externă.
O altă caracteristică a zăcămîntului este stratificarea geologică: sub stratul aurifer se află o prelungire geologică a zonei Băiţa, cu conţinut de substanţe radioactive, neexploatabilă economic, dar cu mare risc pentru mediu.

La o ploaie torenţială, uraniul poate fi purtat sute de km, iar oraşe precum Turda şi Arad ar avea sursele de apă contaminate radioactiv. Ceea ce se pregăteşte la RM seamănă izbitor cu jaful din anii '50 de la Băiţa Plai, cînd zăcămîntul cu cea mai mare concentraţie de uraniu din lume a luat drumul Moscovei. Toate acestea sunt cunoscute de către Adrian Videanu și Radu Berceanu, din acest motiv ei încercînd să urgenteze exploatarea intensivă a uriaşului zăcământ” – iată ce se arată într-un fragment al unui raport al SRI referitor la tema uraniului de la Roșia Montană.

NOTA REDACTIEI: Radu Berceanu, după ce a provocat daune uriaşe economiei naţionale, este, asadar, pregătit să fure şi aurul şi argintul de la Roşia Montană şi să legalizeze traficul cu cantităţi uriaşe de uraniu. Conform surselor noastre, compania canadiană Gold Corporation, prin intermediul lui Radu Berceanu, a negociat, la începutul acestei veri, emiterea dreptului de exploatare a zăcămintelelor aurifere ale României şi înţelegerea a „costat” 100 de milioane de euro. Circa 80% din valoarea banilor a fost livrată deja în anumite conturi secrete în străinătate, aparţinînd lui Adriean Videanu şi Radu Berceanu. Ar mai fi de livrat ultima tranşă, avîndu-l ca beneficiar tot pe ministrul Transporturilor.
Înţelegerea a stabilit şi o rentă viageră pentru Berceanu, în cuantum de 1% anual din profitul adus de exploatare. Un procent cu o valoare substanţială, avînd în vedere posibilităţile afacerii, care urmăreşte extragerea şi prelucrarea a 800 de tone de aur şi circa 2.000 de tone de argint. După înţelegere, Gold Corporation a început o amplă campanie de imagine, care prezintă avantajele exploatării zăcămintelor preţioase din zona Roşia Montană.

Clipurile publicitare, a căror difuzare e plătită cu bani grei în toată mass-media, au scopul de a pregăti opinia publică pentru acceptarea deciziei de exploatare, fără a menţiona, bineînţeles, dezavantajele metodei de exploatare propuse de canadieni, cum ar fi otrăvirea terenului şi a rîurilor din zonă cu compuşii chimici derivaţi din exploatarea zăcămintelor printr-un proces tehnologic pe bază de cianuri.

Acum, greii Gold Corporation se tem de faptul că Berceanu va fi inlăturat din PDL (ceea ce devine tot mai evident !), iar ei vor rămîne cu praful de pe tobă şi banii cheltuiţi. În aceste condiţii , îi forţează puternic mîna acestuia spre a-şi onora promisiunea pentru care a fost recompensat în avans. Din informaţiile noastre, Radu Berceanu, artizanul înţelegerii, dă din colţ în colţ, neştiind cum să procedeze.
Promisa Hotărîre de Guvern, prin care el ar fi trebuit să le deschidă uşa celor de la Gold Corporation, nu poate fi emisă de guvernul Boc, cel din urmă refuzand presiunile lui Bercovici. Returnarea banilor nu este o soluţie, pentru că afaceriştii canadieni ameninţă că vor face publică povestea în cazul în care Berceanu nu onorează promisiunea.

Sursa:
http://robertinob.wordpress.com

6 comentarii:

bogdan spunea...

Eu cred ca proiectul de la Rosia Montana poate relansa economia romaneasca, mai ales in aceasta perioada grea, in care investitorii straini care aleg Romania ii poti numara pe degete.

Andreea Alexandra Iancu spunea...

Bogdan, mai citeste o data articolul!:)

Anonim spunea...

Alin B howitzer

Rog mult: consultaţi un mineralog-ist şi un nuclearist
Eu am doar "idee vagă" despre fizica nucleară şi-mi aduc aminte că izotopii naturali de uraniu în concentraţiile "naturale" NU SE POTRIVESC prea bine scenariilor descrise...
Până şi "cea mai mare puritate din lume" nu CRED că înseamnă mai mult de 5%... Uraniul NU SE CONCENTREAZĂ CA AURUL "ÎN PEPITE" din ceea ce ştiu eu... "Traficanţii" de care ziceţi... ar fi trebuit să "care" vagoane de minereu peste graniţă...
PREZENTAŢI SUBIECTUL CORECT SAU FACEŢI UN MARE DESERVICIU CHIAR SEMNALULUI DE ALARMĂ GRAV ŞI EXCEPŢIONAL PE CARE TREBUIE SĂ-L TRAGEM

Jimmy spunea...

Roșia Montană este deja o bombă ecologică, trebuia desăvârșită (dacă este adevărat ceea ce scrii în articol)

Andreea Alexandra Iancu spunea...

Alin B, nu ma pricep prea bine la chimie si concentratii, dar ma pricep la politicieni romani indeajuns de bine in sa cred ca acest subiect este prezentat intr-un mod corect!:)

Anonim spunea...

Ceva nu are logica nu ma intereseaza cit aur e acolo cit uraniu e,citi izotopi sint,citi sereisti au studiat problema cite feroase sau neferoase descoperite sau nedescoperite ,cunoscute sau necunoscute sint .De ce sa dam RM unei firme canadiene care s-ar putea sa iasa in pierdere si nu de alta ne facem de ris. La RM in mina nu vor lucra decit 2-300 muncitori cu un salariu destul de iradiat de U238 pe cind daca am avea un guvern cu bun simt le-am putea da canadienilor autostrada aia SF. pe care o imagineaza guvernul prin munti nu stiu pe unde ca am uitat ce stiu ca e o lucrare mare la care vor lucra peste 10000 de muncitori si care peste 10 ani va aduce firmei de prestigiu o gramada de euroi si in felul asta aratam ca stim sa respectam firmele de mare calibru, iar RM o poate lua si guvernul roman sau un bogatas roman ca nu trebuie decit sa faca gauri in pamint si sa il otraveasca si daca iese prost nu conteaza la cite prostii au facut pina acum. Si totul ramine in familie si nu ne facem de ris pe plan international ca bagam pe git numai afaceri proaste investitorilor straini.D.D