Asculta Radio Whisper

Radio Whisper | RadioWhisper.com

miercuri, 3 februarie 2010

Legea electorala

Acum ceva zile a apărut tema modificării legii electorale, în sensul introducerii votului uninominal în două tururi de scrutin, pe sistem francez. Modificarea sistemului electoral (variabila independentă) poate genera o modificare în sistemul de partide (variabila dependentă). Ca să nu mai adaug în ecuaţie şi posibila modificare a legii electorale, care va favoriza de această dată primele două partide mari.
Nu este vorba doar de modificarea sistemului de vot. În ultimii ani, România s-a îndepărtat de modelul democraţiei de tip consensualist şi se orientează spre o democraţie de tip majoritarist, în care câştigătorul ia totul.
Este tipul de democraţie pe care îl are în plan Preşedintele Băsescu şi alţi lideri politici. Parlamentul unicameral, întărirea prerogativelor prezidenţiale, reducerea numărului de parlamentari, sistemul de vot uninominal majoritar sunt aspecte cheie ale modificării cadrului politic şi instituţional în România postintegrare.
Si PNL-ul ce face? Ce va face?

4 comentarii:

MARIN spunea...

Stimata Domnisoara ANDREEA,
Aveti perfecta dreptate ! Incet, incet cu, sau fara voia noastra, ne intoarcem spre ce este mai rau.
Este foarte clar ca aceasta idee de modificare a Legii electorale urmareste, in primul rand, scoaterea de pe scena politica a celor care sunt "incomozi".
Mai regertabil este ca, in PNL avem tineri cu posibilitati reale de creare in viitorul apropiat a unei noi clase politice bazate pe criterii de valoare, competenta, verticalitate, profesionalism etc, dar care se pare ca vor avea de infrant bariere dure determinate de intersele meschine de grup.
Sunteti tineri si trebuie sa luptati !

Andreea Alexandra Iancu spunea...

Domnule MARIN, suntem tineri si vrem sa luptam, doar ca fiecare padure are uscaturile ei! Asta inseamna ca mai intai sa curatam padurea de uscaturi si apoi sa o protejam!

Calbajos spunea...

Buna dimineata !
In primul rand PNL-ul trebuie sa faca o analiza rapida a sistemului de vot care l-ar avantaja (caci, de exemplu, el nu dispune de resursele umane si materiale ale PD-ului si PSD-ului).Un sistem uninominal pur intr-un singur tur ar fi bun, daca nu ar fi pervetit, cum a fost ultima oara.PNL trebuie sa-se axeze pe oameni de valoare cu profesii liberale , pe care sa-i promoveze si in cadrul partidului , dar mai ales in functii publice.Bafta maxima in cariera dvs.politica.

ART spunea...

Uninominalu este cea mai mare prostie sustinuta de societatea civila( daca mai este) incepe a arata totarismul democratiei. Uite cum a ajuns parlamentul dupa alegerea lui (JAVRA ORDINARA) O RUSINE.