Asculta Radio Whisper

Radio Whisper | RadioWhisper.com

miercuri, 17 februarie 2010

PNL analizeaza desfiintarea functiei de Sef al Statului

preluare nobasescuday.blogspot.com


Fostul ministru al Justiției, Tudor Chiuariu, a elaborat un proiect de modificare a Constituției, intrat în posesia Inpolitics, care prevede nici mai mult, nici mai puțin, decît desființarea funcției de președinte al României, propunerea sa urmînd să fie dezbătută în partid și la congresul formațiunii.

De ce nu mai avem nevoie de președinte?

Tudor Chiuariu, deputat PNL şi fost Ministru al Justiţiei, a lansat astăzi în dezbatere publică proiectul său pentru revizuirea Constituţiei, intitulat „Constituţia Libertăţii”. Proiectul va fi supus spre dezbatere Biroului Politic, Delegaţiei Permanente şi Congresului Partidului Naţional Liberal. De asemenea, orice cetăţean interesat poate trimite observaţiile şi comentariile sale pe site-ul www. tudor-chiuariu.ro. Probabil cea mai radicală propunere este cea de desființare a funcției de șef al statului, pe care Chiuariu o argumentează astfel: ”Preşedintele nu poate fi arbitru, fiindcă nu e independent de partide. Funcţia de preşedinte e paralizată de propriul dualism: şef al executivului şi şef al statului. Atribuţiile executive sunt reduse şi fără o responsabilitate clară.Cele de şef al statului impun o imparţialitate pe care niciun preşedinte nu a manifestat-o, pentru că la finalul mandatului devine dependent de partidul din care a provenit şi de care are nevoie pentru a fi reales”. Fostul ministru a stabilit și cum vor fi distribuite sarcinile președintelui:
Prerogativele funcţiei de Preşedinte vor fi preluate după cum urmează:
- cele executive, în domeniul politicii externe, securităţii naţionale şi ordinii publice, de către Primul-ministru, care va fi preşedintele CSAT;
- cele privind reexaminarea legilor, numirea în funcţii publice (cu excepţia magistraţilor, care vor fi numiţi în funcţie de Preşedintele ÎCCJ, respective Procurorul General), decorarea şi graţierea, de către Primul-ministru;
- cele referitoare la procedura de desemnare a Primului-ministru, de către preşedintele Curţii Constituţionale.

10 comentarii:

robiz spunea...

De acord, avem sansa asta prin modificarea constitutiei.

Andreea Alexandra Iancu spunea...

Da, exista o sansa...o luminita!

Constantin Ioan BRINCUS spunea...

Andreea,

Ce zici de asta:

Se pare ca, dupa Congresele in care vor fi fost reconfirmati, domnii presedinti Antonescu si Geoana, vor oficializa, la tribunal, pana la 15 martie, alianta politica "Romania altfel".

Apoi, printr-o motiune de cenzura, depusa initial de care PSD, pe legea unitara a pensiilor, cu sprijinul voturilor parlamentarilor UDMR, guvernul Boc cade.

Ulterior, la Cotroceni, se propune presedintelui Basescu un premier din partea noii aliante politice, imposibil de refuzat, de aceasta data, dpdv constiutional. Daca se accepta de catre presedinte e ok - astfel revine in prim-plan guvernul PNL-PSD - daca nu, urmeaza o noua suspendare a presedintelui.

E o var. foarte bine si precis elaborata, cu mari sanse de realizare. Dvs. ce spuneti?

Personal cred intr-o asemenea teorie, am mai auzit-o, e drept, in variante relativ diferite, dar, totusi, se ridica unele intrebari, anume:

E PREGATIT PNL pentru o astfel de alianta politica?

E PREGATITA Romania pentru o astfel de combinatie guvernamentala?

Sunt doar niste intrebari/dileme!

Dar de asta?

http://codrinscutaru.blogspot.com/2010/02/scrisoare-deschisa-catre-presedintele.html

O zi buna!

Andreea Alexandra Iancu spunea...

Eu cred ca PNL si mai ales alegatorii PNL nu sunt pregatiti pentru o astfel de alianta. Cred ca mai intai ar trebui sa facem o curatenie generala si sa elaboram o directie precisa si de onoare vis-a-vis de acest biet partid istoric. Daca am face aceasta curatenie, ne-am putea prezenta in fata alegatorilor drepti si cu capul sus, fara a mai fi nevoie de diverse aliante politice.
Daca Romania este pregatita sau nu e o alta discutie. Romania in momentul de fata nu este pregatita pentru nimic. Romania este o frunza in vant pe scena politica.

acuvio spunea...

vin prin linkul NBD, link cu link.
Personal consider ca e o aiureala a desfiinta functia de presedinte doar pentru a-ti arata neputinta in fata ipocriziei acestei functii.
1 Nu este mediator, deasupra patride bla-bla.
2 Nu hotaraste directia prin ce vor muschii obtinind alte majoritati prin cu totul alte metode.
3 Nu este implicat in guvernare pri oameni de paie.
4. Curtea Constit nu are nici o datorie fata de presedinte prin numiri.

Rezolvati aceasta parte din probleme cum au facut altii, iar daca atit poate produce Dl Chioariu, adica propunerea de desfiintare sa nu se mire ca va primi o postare photo funny retouch

Andreea Alexandra Iancu spunea...

@ acuvio: bine!

acuvio spunea...

si alta data

Andreea Alexandra Iancu spunea...

Acuvio, te mai astept.sper sa nu-ti mai fie atat de greu...link cu link!

acuvio spunea...

am spus ca am venit din linkul acestei pagini postat pe NBD.
De acolo am mers link dupa link,la fiecare.
Am facut asta, am batut la fiecare usa, am dat buna ziua prin comment, am revenit, am dat iar buna ziua. Eu vreau sa ma retrag din aceasta miscare violet si NBD si stringeam datele pentru o eventuala postare.
Nu vreau sa fiu intr-un roman politist unde crima se face cu mina altuia. Sa-si faca PNL, PSD, Voiculescu, miscarea violet si NBD, nu indirect. Majoritatea blogurilor afiliate sunt galbene, rosii, albastre, cu moţ violet. Adevarat nu am gasit UDMR.

Anonim spunea...

Eu personal, nu sunt de acord cu desfiintarea functiei de sef al statului.