Asculta Radio Whisper

Radio Whisper | RadioWhisper.com

vineri, 26 februarie 2010

Uninominal VS Lista

Dupa razboi, multi viteji se arata! Presupun ca foarte multi uita cum a stat treaba in primul tur de alegeri:
Crin - 2 milioane
Basescu - 3 milioane
Geoana - 3 milioane!

Reactia unui prieten vis-a-vis de uninominal vs lista:
eu ii acord sansa lui crin sa duca PNL la peste 20% si sa schimbe ordinea partidelor pe scena politica iar schimbarea legii electorale sa fie in avantajul nostru. PDL are deja majoritate ca sa sustina guvernul, urmatoarea tinta e majoritate ca sa schimbe legea electorala cu uninominal intr-un tur sau in 2 tururi ca la primari.

6 comentarii:

MARIN spunea...

Stimata Domnisoara ANDREEA
Subiectul “UNINOMINAL vs LISTA” este destul de delicat, motiv pentru care nici unul dintre noi nu se poate erija intr-un detinator al adevarului absolut privind acest subiect.
Intoarcerea dvs. in trecut, la cei 2 milioane de votanti ai d-lui CRIN ANTONESCU, este perfect justificata, acest rezultat trebuie trecut in palmaresul PNL, dar in acelasi timp poate constitui si un punct de plecare in analiza pe care trebuie sa o facem in a decide ce votam: UNINOMINAL sau LISTA ?

Este foarte adevarat ca, orice lider isi doreste o echipa manageriala pe care sa se poate baza sau, altfel spus, in care sa aiba incredere. Dar, in acest caz ar trebui sa ne punem o intrebare: exista printre membrii PNL oameni in care ar trebui sa nu avem incredere ? Daca acesti oameni exista, de ce mai exista si ar mai merita sa ramana printre noi ?
Rezultatul (2 milioane de voturi) obtinut de D-l CRIN ANTONESCU trebuie atribuit doar strict echipei de campanie de la varful PNL, sau tuturor celor care au pus in practica-la nivel national- actiunile gandite de aceasta echipa de la varf. Si in acest caz ne-am putea pune urmatoarea intrebare: echipa manageriala de la varful PNL trebuie gandita de un om sau un grup restrins de oameni, sau trebuie sa reprezinte vointa majoritatii membrilor PNL ?

Iata de ce subiectul “UNINOMINAL vs LISTA” este destul de delicat

Andreea Alexandra Iancu spunea...

Intr-adevar, este un subiect delicat, dar avem nevoie sa credem in ceva si mai ales, sa credem intr-un om. In principiu, nu sunt de acord cu votul pe lista si vreau ca tinerii sa fie promovati. Vreau ca oamenii sa ajunga sa reprezinte un grup prin ceea ce reprezinta ei in sine...Dar pana atunci, mai e cale lunga! Pana atunci, avem nevoie de un lider si avem nevoie sa credem ca acel lider va face cele mai bune alegeri si curatenia care trebuie!

Constantin Ioan BRINCUS spunea...

Andreea,

Cu regret o spun, de aceasta data, nu pot fi in consens cu tine.
Punctul meu de vedere sper si vreau sa cred ca l-ai vazut pe blogul lui Mihai V., Alina G., Diana T,, chiar Crin A., etc.
Nu-l mai reiau!

Totusi, cu scuzele de rigoare, re-as ruga sa citesti un comentariu al unui vechi liberal si apoi, daca vrei, sa-l comentezi.

"Un slogan de-al nostru spunea: “Prin noi insine”…Desigur, utilizarea lui aici ii poate diminua din semnificatii…
In mod natural, dar pornind chiar si de la notiunea de liberalism, inclin catre votul adresat persoanei.
Sincer, regret enorm insistenta domnului Antonescu in aceasta privinta. E ceva ce nu se potriveste in declaratiile domniei sale, mai vechi sau mai recente, cu aceasta pozitie. Fara a insista pe strania coincidenta a aparitiei simultane a acestei idei atat la noi cat si la PSD, nu inteleg cum presedintele nostru revine cu o formula introdusa de dl Stolojan. Formula respinsa ulterior si scoasa din statut sub conducerea dlui Tariceanu.
Daca initial puteam sa pun in balanta cele doua variante, asa cum faceti si dv acum, din momentul in care dl Antonescu ne-a oferit acea justificare din care citati, parerea mea s-a cristalizat: aceasta motivare a propunerii este fie facuta pentru cei ce nu au avut niciun contact cu viata politica, fie ca e facuta…pentru a ne oferi noua, membrilor de rand, o astfel de justificare. Care, eventual, sa ofere sustinatorilor domniei sale un “cap de pod”, in ideea de a argumenta, cu un cat de mic succes, o propunere aflata evident la limita democratiei interne.
Am fost mereu un sustinator al dlui Antonescu. Discursurile domniei sale, pe care le-am urmarit de la balconul salii de Plen, mi-au trezit mereu o multitudine de emotii. Si speranta.
Din pacate, de aceasta data, sunt total dezamagit.
Observam ca de mult prea multe ori legile, sau regulile, sau judecatile, se fac cu ochii asupra unei anumite persoane, sau grup, ori asupra unei anumite situatii, din dorinta de a obtine un rezultat imediat, conform cu propriile asteptari, chiar cu ignorarea efectelor perverse ce atunci cand nu sunt evidente, sunt macar intuite si percepute ca fiind un factor favorizant al unui risc viitor. De multe ori se uita de principiul de la care se pleaca si care, in final, trebuie servit.
As putea intelege demersul respectiv. As putea intelege poate chiar necesitatea lui. Dar asta ar insemna sa accept, ca si cei din PD-L (si nu numai), ideea liderului providential, a tatucului care le stie pe toate si care e singurul capabil sa ia deciziile cele mai potrivite pentru cei ce-l urmeaza. Si cu asta nu pot sa fiu de acord, nici macar atunci cand acel lider se numeste Crin Antonescu. Pentru ca apoi nu mi-ar mai ramane decat sa ma intreb cand va urma sa ma transform din sustinator in supus.
E adevarat, argumentul scrutinului parlamentar din 2008 pe care presedintele nostru ni-l ofera este tare puternic! E atat de puternic si mare incat n-am ce face si-l vad asemenea unui cal troian, pe care ni-l lasa in fata cetatii, a gandurilor, judecatii noastre......

Constantin Ioan BRINCUS spunea...

.....Dar pot sa revin cu o intrebare: dar inainte nu am avut alegeri parlamentare pe liste? A fost clasa politica mai buna, mai curata? Poate doar tupeul sa fi fost mai mic in unele cazuri, in rest…
Mai mult de atat, sa nu uitam ca PNL a mai avut alegeri pe liste, impuse de dl Stolojan. Ce s-a intamplat, stim. Oare au fost promovati mai multi tineri, au iesit la suprafata mai multi oameni valorosi? Eu pot afirma cu tarie ca nu. Motivul e evident si dl Antonescu il ignora cu buna-stiinta, din dorinta de a ajunge la concluzia urmarita. Listele ce rezulta nu pot reflecta decat compozitia anui cerc dominant de la nivelul respectiv.
Orice lider incearca, in mod absolut natural, sa se inconjoare de oamenii “sai”, de persoane pe care se bizuie. Se considera (sau se foloseste drept motivare), faptul ca acestia ii impartasesc ideile si modul de actiune. Se vorbeste de incredere.
Judecand asa, ideea isi gaseste justificarea.
Insa alegerile pe lista nu vor incuraja promovarea elementelor de valoare. Da, probabil ca dl Antonescu chiar isi doreste sa procedeze astfel, dar revin la experienta deja traita. Nu de altii, ci de noi. In toti acei ani in care s-a mers pe varianta votului pe lista, jumatate din oamenii de valoare (evident, e o aproximare grosiera si impinsa la limita), care nu se aflau in sfera de influenta a taberei castigatoare au fost trecuti in umbra. Sa nu uitam ca lista e facuta de seful echipei (in cel mai bun caz in colaborare cu un nucleu apropiat liderului). In mod inevitabil, multi oameni capabili vor fi lasati pe dinafara, pentru ca vor fi din cealalta “tabara”.
In opinia mea, acesta este cel mai mare risc pe care acest sistem de alegeri il genereaza: aparitia si accentuarea gruparilor. Organizatia, la orice nivel, va tinde sa se scindeze in cel putin 2 astfel de grupuri. E greu de crezut ca o persoana din alt grup, in afara celui castigator, va fi folosit sau promovat. Expertiza acestuia va fi pierduta.
Chiar daca dl Antonescu, in buna sa intentie, o va face, cati altii ii vor urma exemplul? Cu cat distanta (organizationala) fata de centru va fi mai mare, cu atat tendintele de polarizare vor fi mai puternice.
Prin urmare, chiar daca inteleg nevoia presedintelui (in general)de a avea in jur lui oameni de incredere, ma opun si sper sa o faceti la randul dumneavoastra, acestei propuneri. Ea va slabi organizatiile, va crea grupuri si grupulete si mai rau, va izola unele personalitati si oameni capabili. .....

Constantin Ioan BRINCUS spunea...

......Liderului ii va fi mai comod, dar partidul va pierde. Cum ar putea sa foloseasca o astfel de abordare partidului? Pai numai sa ne gandim la un exemplu simplu: 3 liste, propuse prima de dl Antonescu, a doua de dl Tariceanu, iar a treia de dl Orban (puneti dumneavoastra orice nume marcante doriti). Indiferent cine va castiga, partidul va avea de pierdut experienta si expertiza celorlalti doi. Ne permitem asta? Doar pentru a-i oferi presedintelui ce va fi ales o incredere mai mare in sansele sale de a-si implementa politica? Cred ca e un pret prea mare pe care PNL-ul ar trebui sa-l plateasca, oricare ar fi numele listei invingatoare. Oare ce se petrece acum cu PSD-ul nu va da fiori? Sau noi am ajuns intr-un palat de clestar, unde nu ploua si nu bate vantul si eu nu stiu asta?
A renunta la votul individual e ca si cum am fi de acord cu desfiintarea concursurilor pentru un post, in schimbul deciziei unui factor de conducere. Da, o pot face daca sunt patronul. Atunci, pot introduce factorul subiectiv fara grija. Dar la nivelul unui partid, factorul arbitrar ar trebui sa fie cat mai redus. Cei ce conduc partidul trebuie sa fie reprezentantii PARTIDULUI, nu ai UNUI GRUP din acesta.
Indiferent de cat de mare ar fi dorinta actualului presedinte de reformare, ea nu trebuie sa se infaptuiasca prin limitarea drepturilor noastre statutare. Nu pot fi de acord ca eu, un membru al partidului, sa renunt, partial, la judecata si la modul meu de apreciere, in favoarea celor facute de un conducator al unui grup. Nu vreau sa renunt, pe jumatate, la ceea ce consider eu ca reprezinta un drept statutar: acela de a alege si de a fi ales. In mod direct. Fara intermediari. Justificarea falsa cu promovarea celor capabili nu imi poate oferi motivatia cedarii drepturilor mele.
Trecerea la votul pe liste este periculoasa si nedemocratica. Factorul de reglare reprezentat de vot, va fi in mare masura gripat. Caci “filtrul” listei, chiar daca acum este gandit de presedintele partidului ca factor de control benefic, cu siguranta la un moment dat va degenera si se va transforma in opusul sau.

Imi pare rau sa vad, chiar si macar pe aceasta pagina, plasati pe pozitii opuse, doi oameni de valoare, ce au reusit “prin ei insisi”. Si care au iesit cu adevarat “la lumina” atunci cand votul pe liste a fost scos din statut.
In final, va rog din nou sa nu uitati ca cedarea unui centimetru de democratie conduce cu cel putin acel centimetru in directia autoritarismului si a bunului plac. Asta ne dorim in PNL? "

Cam asta e!
Si nu presedintele Antonescu e problema, ci modalitatea in care dansul intelege spiritul de echipa, competitia, responsabilitatea, liberul arbitru, s.a.m.d., adica.... chiar liberalismul!

Constantin Ioan BRINCUS spunea...

Scuze, dar am fost nevoit sa postez 3 comentarii, altfel nu m-a lasat sistemul.

Multam pentru intelegere!

Cu stima,

Costi

P.S. Comentariul al lui Florin C., coleg de filiala cu subsemnatul, pe care-l felicit sincer!